welcome

jom2 bce ape yg trsirat dan tersurat lam blog ni
xda la bez sgt tp klu xnk bce juz ignore n lau nk bce......bgus la then ce bg komen..ce bg ye....

Friday, 30 September 2011

album "ALL YOUR LOVE" from dato' ct

haaa ni la ia cover page album baru dato' Siti Nurhaliza...hehehe so sweet bapak bezz ooo siti nyanyi lgu ni..even dia xpndai bhsa inggeris pon an,dia still bljr tuk buat album bhsa inggeris ni..haaa nmpak betapa bkerja kerasnya dia...alhmdlillah..hrp2 album dia ni meletop sgt


 katanya album ALL YOUR LOVE  ni diterbitkan oleh company adib sendri,What's Up Entertainment...skrg pon adib suda ingin menjaga tingkah lakunya..yg dulu biarkan la berlalu kannn..sekarang dia da nk mula hdp bru so why not kte skong pe yg dia nk bt dan skg jgk dia pny perubahan...dia nk melibatkan diri dalam bidang industri ni..sekarang ni pon dia masih belajar dalam bidang pengurusan peniagaan dan pemasaran di Universiti Royal Melbourne Institute Of Technology(RMIT)......pada masa yg sama dia juga cuba berkenalan dengan para pengiat seni di laur negara..hrp2 company dia mkin kuat bertapak dlm industri hburan...aamiin..selebinhya korg bley baca dkt sini...artikel peno ad kt cni..i juz amek ckit2 je..heeee:D


Adib Khalid,21 :)

okkkk ni i nk bg link lagu Falling in Love by Ct...sori xpat nk upload vid nya...sori sgt....
.okkk enjoy ur day

Wednesday, 28 September 2011

perkataan 'APA CELOP' dlm HANTU BONCENG



 


MAKSUD PERKATAAN APA CELUP YANG DIGUNAPAKAI DALAM FILEM HANTU BONCENG MEMBAWA MAKSUD LUCAH YANG MELAMPAU.APA CELUP MEMBAWA MAKSUD “WHAT THE FUCK”.BUDAYA APA CELUP SANGAT TAK WAJAR DIHIDUPKAN DALAM FILEM. 

Filem Hantu Bonceng filem bajet murah, ambil kesempatan kefemesan Zizan. Makeup hantu pun low cost makeup pakai tepung gandung dan sirap aje. Jalan cerita simple, scene hantu stereotype, dan penggunaan teknologi low cost, sekadar jual lawak Zizan saja.

Kes “APa celop” ni yg aku rasa macam melebihi lawak ustaz tu. Ini semacam satu pembudayaan, atau pengembangan budaya lorong mat taib ke seluruh minda rakyat malaysia. Selama ni aku tak tahu wujudnya perkataan ini, sekarang aku dah tahu, semua sekali pemilik 8,000,000 RM  yg masuk panggung dah tahu kewujudan dialog mencarut ‘apa celup’ yg tagged si pencarut dengan kelass RM8juta.

Penggunaan apa celup adalah untuk mencarut, atau menunjukkan keterujaan yg maksima, atau apabila didatangkan situasi yg terlalu celaka. Aku malas nak quote sebutir-butir dari dialog Hantu Bonceng, tapi tengok sendiri korang akan dapat match penggunaan ‘apa celup’ dalam filem Ahmad Idham ini dengan penggunaan ‘what the f***’ dalam filem-filem barat …. you name it.

Apa celup adalah ‘what the fuck?’

Celup adalah kata ganti lain untuk perbuatan memasukkan ** zone 18sx bermula, berhati-hati ketika membaca ** cendawan ke dalam salur peranakan female sehingga berjumpa kedua-dua tempat potong. Ianya menggambarkan proses tumbuk sambal tetapi dalam keadaan basah seolah-olah ianya dicelup-celup.

Mengambil kesempatan ke atas kefemesan perkataan celup, si tokk guna skrip ‘apa celup’ iaitu mengalih bahasa ‘what the f***’ apabila dia terkejutan, kepelikan, kegampangan, dan sudah habis kata menggambarkan dirinya yang f***ed up.

Seterusnya, ini sebenarnya, mungkin tanpa sedar, adalah satu pembudayaan bahasa kotor di jalanan, pasar, rumah, sekolah dan di kawasan peranginan. Filem punyai efek ke dalam minda juga sikap masyarakat. Even budak sekolah pun boleh pergi terbang dan mati dari tingkat 12 sbb tonton Superman. Remaja di Malaysia pun sama, lebih-lebih lagi remaja sekarang suka bercakap, bercakap di hp, twitterm blog, fb dan sebagainya. Pembudayaan bahasa kotor ini akan lebih cepat tersebar.

Seperti apa yang terjadi kepada perkataan ‘cer citer’, ‘dalam hati ada taman’, ‘kita bakor’, ‘bukan saya takut bini, tapi bini tak takut dgn saya’, ‘yg gitu-gitu’, ‘manis tak kurma itu?’ dan sebagainya. Semua yg disebut dalam ayat sebelum ini dikira okay sebab bukanlah mencarut, tetapi apa celup itu jelas mencarut.

Tak logik kalau ditranslate secara direct ‘celup’ yg digunakan tookkk (aku lupa nama dia dan malas nak cari) gemuk tu kepada celup biskut dalam air, atau celup berus dalam dakwat atau kucing celup lidah ke dalam air susu. Tak logik. ‘Celup’ pada perkataan ‘apa celup itu adalah celup lain macam. Kalau Azwan ali suka ‘apa neraka’ untuk what the hell, si tookkk guna ‘apa celup’ untuk ‘what the fuck.’

Dan Ahmad Idham membawa predikat kotor ini ke dalam filem, manjadikannya satu tabiat sebuah watak lantas disebut berulang-ulang kali adalah pada aku tidak wajar.

Some of you may already know this very well. Tapi, aku baru saja tahu kewujudan apa celup. So, angguk sajalah kalau betul, jangan menyampah dengan kemunduran tahap sosial aku. Kalau tak betul, then kat bawah ada kotak komen.

Lawak bab agama pada aku adalah rejaman sinis secara slapstik untuk kebanyakan orang yg mengamalkan agama jumud. PAda satu angle, ianya boleh mencuit hati untuk gelak dan juga otak untuk berfikir, pada angle lain mungkin kelihatan terlalu kurang ajar. Benda ni sebenarnya boleh terjadi pada apa-apa perspektif pun.

sumber

Tuesday, 20 September 2011

impian sy...

hihi..so kli ni entry bertjuk impian ku...klu iktkn mmg byk la impian sy ni kan...antaranya...jeng3..
  1. nk jd engineer(yg ni dr mmg da dr kecik lg)
  2. nk jd model..tgh berusaha untuk mncri syrkt2 yg nk amek model..
  3. nk ad rumah mcm kak ct
  4. nk kwen dgn ucuuukkk sy(ngada2 plak)
  5. nk kwn dgn artis2..(wateva):p
  6. nk beli mini cooper
  7. nk belajar ckp bhsa korea,at the same tme nk pg korea jgk..weee:D
hehehehe byk tak sy pny angan2 atau sinonimnya impian...hrp2 impian sy yg logik tu tercapai..aamiin..klu xlogik tu,tu sme angan2 mat jenin sy je...keh3...tp bru 7...xkn la spnjg umo 19 thun yg tu je kan impian sy..sbnrnya byk lg..tp xnk tls sbb nnt tkot readers boriiiinnnnggggg...sy tls ni sbb sy nk msuk contest dkt blog AKU KAN...haaa dia bt contest...so sy try je..juz 4 fun...lgpon ni bntu sy determnekan mne stu impian realti mne stu impian mt jenin...sori mt jenin..klu tersedak bkn slh sy ye...tu perumpaan ye..hhhih..byk mngrt lak...hope readers fun bce sy pny entry ni..juz untuk mngisi mse lapang kamu okkk...
setakat itu sje..papaiii :)

Dara Seorang Wanita

gambar sekadar hiasan cuma :)


Bagi lelaki bujang di luar sana, pasti mereka inginkan gadis yang masih dara untuk menjadi teman hidup mereka. Walaupun mereka bukanlah sebaik mana tetapi sentiasa mengharapkan pasangan mereka yang terbaik dalam dunia ini. Tidak salah jika memilih begini namun dara sebenarnya bukan ukuran sebenar kesucian seorang gadis.

Banyak lagi yang perlu di nilai dalam diri seorang gadis itu sebelum daranya seperti perangainya, pergaulannya, dan ciri-ciri lain untuk di jadikan calon menantu. Kadangkala, janda itu lebih baik servisnya dari dara yang masih mentah dan banyak lagi perlu belajar. Menyebut mengenai dara ini, banyak yang perlu di olah. 

Berikut adalah pertikan mengenai dara dan ukuran kesucian seorang gadis.

***

ISU selaput dara sebenarnya isu lama yang masih dipertikai dan dipersoalkan. Istilah anak dara digunakan untuk menjelaskan status kesucian seseorang wanita, yang belum pernah dinodai atau belum pernah melakukan persetubuhan. Sama juga dengan istilah anak teruna – gelaran ini dirujuk kepada lelaki baligh yang masih belum melakukan persetubuhan.

Situasi menjadi rumit apabila isi atau tisu yang menyelaputi pembukaan faraj digunakan sebagai asas kedaraan seseorang wanita. Ia tidak tepat sama sekali. Mungkin keterangan yang diberi akan dapat membuka minda mereka yang masih mempunyai anggapan kuno mengenai dara atau tidaknya seseorang wanita.

Jika wanita itu ada selaput dara dan ia tebal dan padat, kemungkinan terkoyak boleh berlaku jika benda panjang dan keras menembusi faraj. Jika zakar yang menembusinya maka wanita itu kehilangan status atau kedudukan daranya.

Jika benda lain yang mengoyakkannya maka wanita itu masih anak dara, kerana belum disetubuhi. Jika selaput dara itu tipis ia kemungkinan terkoyak ketika wanita itu melakukan aktiviti lasak. Dia masih anak dara lagi kerana belum bersetubuh.

Jika wanita itu dilahirkan tanpa selaput dara, dia masih anak dara jika dia belum lagi bersetubuh. Jika wanita mempunyai selaput dara yang elastik dan selaput itu masih kekal walaupun telah bersetubuh, dia masih mempunyai selaput dara tapi dia bukan anak dara lagi kerana telah bersetubuh.

Jika wanita itu mempunyai selaput dara yang komplet atau menutupi pembukaan faraj dan doktor terpaksa membedah dan membuang selaput itu, dia masih anak dara walaupun selaput daranya telah dibedah dan dibuang, kerana dia belum melakukan persetubuhan. Sama dengan wanita yang memasukkan jarinya ke dalam permukaan faraj, kemungkinan selaput dara terkoyak boleh berlaku dan selaput dara telah tiada tetapi dia masih anak dara kerana belum bersetubuh.

Wanita yang mempunyai faraj yang sempit tidak semestinya anak dara, sama juga wanita yang mempunyai faraj yang luas, masih anak dara jika dia belum pernah melakukan persetubuhan.

Sunday, 18 September 2011

Persandingan Ashraf Muslima&Noor Dayana

alhamdulillah akhirnya kahwin jgk dorg ni..hiihihihihi..kyra doakan
smoga hbgan dayana dan ash bhgia dunia dan jugak akhirat..dayan mmpu
menjadi bidaDAri untuk ash di  syurga dan ash mmpu mnjadi imam untuk 
dayana di dunia ini..aamiin...so ni i de amek ckit gmbr2 untuk tatapan kwn2 blogger i..hehehe

ni pernikahan dorg kt mekah..

cantiknya...

so sweeeetttt :)

persandingan dkt uma dayana





ni kad undangan dorg

dekat kaabah..saksi pernikahan mereka berdua :)

miss my ucukkk...:'(..rndu dia sgt2...hrp kami dpt lalui wktu2 mcm ni jgk bersama...aamiin...

Friday, 16 September 2011

latest songg

hahahah so kali ni berkaitan dengan lagu2 terbaru yang menjelam dia gegendang anak telinga makhluk ALLAH skelian...cceeehhhh panjang la puleeeeekkkkkk...watever ape la i mngrut ptg2 ni dak..sbnr nya i ni stress tgk blog archive i ni haa..tulisan jd kecik lak..xthu pe mslh gn dia.ntah2 dia mrjuk sbb i byk sgt ltk kwn2 dia kt atas dia tu..hahahah.jangan la merajuk ye..okkk nnt i xletak lgsung u dkt side bar tu ye,...eee gram btolll

okkkk2 da xnk cte sal tu lagi..skang geram kat tenet lak..nk msukkn vid lagu untuk kwn2 i dgr pon xdpt..
okkkk skang lpas diterjah dan di cucuk smua lman2 sesawang ni kan jmpe la lagu2 yang bez contohnya lagu MALAYSIAN BOY..lagu ni cik awal la yg tlg suggest kan sbb dia kte lgu ni bez dan pling latest kt m'sia ni...tp an de gosip lak vid ni mcm de somthing lak..xpcya tgk gmbr bwh ni...
hadoi lagu da bez daaa..tp betol ke gmbr ni or da di edit..klu edit da rosakkn lgu tuu dik...
btw hrp xbtol la ni yerkkk..sape nk thu kbnrnya pg la kt link lgu tu tgk btoi tak


klu dekat barat lak lagu MOVES LIKE JAGGER bez gak..dari maroon 5 ft christinna aguilera....
pastu agak meminati lagu2 justin bieber...and chris brown jugak...so ni de lgu yang mne chris brown gn JB featuring..bez dgr lagu ni...xpuas dgr sbb dia pny melodi agak bez..tp kcian at JB dia xbnyk amek part nynyi sgt...yg byk nya chris brown...so NI HA link lagu tu.tajuknya Next To You...sori tau readers sbb xpat nk upload vid dorg..juz dpt bg link je...tenet slow+xde kod vid tu..sgt2 frustrated..:(...


cover lagu Next To You

maroon 5




santau di laman facebook

okkk entry kali ni juz nk ingtkn korg pasal ni
i juz ingtkan je dan bg bukti dengan ape yg i nk ckp ni yerk...slbhnya korg sndri yg pk sme de nk
ltk gmbr ke tak kt fb korg..yela kt facebokk laman sosial yg besar so kt situ korg
ley jmpe kwn lama,kkasih hti dan sbgainya..xslh pon facebook tu tp zaman smuanya da cggih syg oi
mllui fb pon org ley download dan gnekan gmbr kte tu tuk santau..okkk now i nk bg artikel sal tu yerk...

ira,seorang pelajar IPT mendakwa dirinya telah disantau...

Ira, 22, mendakwa, dia telah disihir oleh seorang wanita yang dikenali sebagai Maria kerana cemburu akan hubungan bersama teman lelakinya serta mahu memutuskan hubungan mereka.
“Maria adalah bekas teman wanita kekasih saya tetapi hubungan mereka telah lama putus. Sebab itu dia menyihir saya kerana ingin melihat hubungan kami hancur.
“Kami tidak mengenali antara satu sama lain.
“Dia hadir menghulurkan tangan sebagai rakan dan saya sambut kerana ingat dia jujur namun sebaliknya,” dakwanya ketika ditemui baru-baru ini.
Jelas Ira lagi, dia mengetahui disihir oleh Maria melalui sekeping gambar setelah menerima rawatan daripada penaung Pusat Rawatan Islam At Tobibi di Bandar Baru Nilai, Shamsuri Safie pada Jun lalu.
Menurutnya, semasa rawatan, dia mendapati gambar mata Maria seolah-olah bersinar setiap kali dia merenungnya.
Ketika itu, dia merasakan Maria terlalu baik dan dia menurut segala kemahuannya termasuk berhenti kerja.
“Bagaimanapun setelah berubat, baru saya tahu bahawa saya bukan sahaja terkena sihir tetapi disantau oleh Maria,” ceritanya.
Menurutnya, Shamsuri memberitahunya bahawa Maria telah meletakkan abu mayat di dalam makanannya.
sumber: Kosmo

renung-renungkan dan selamat beramal...=)..then klu korg nk ltk jgk gmbr tu juz show gmbr korg tuk org2 yg korg knl sgt2 da...tok org lain korg ley hidekan...that simple as easy spy kslmtn korg terjamin
http://kedai-lelaki.com/blog/
from 


Thursday, 15 September 2011

yusry's girl(lisa menawan hati yusry)


Hubungan cinta pelakon Lisa Surihani dan pengarah filem Yusry Abdul Halim semakin kuat dan kukuh, namun pasangan itu belum merancang untuk mendirikan rumah tangga dalam masa terdekat ini.
Walaupun hubungan mereka masih baru berputik dan dalam proses saling memahami antara satu sama lain, Lisa pandai memikat hati Yusry dengan menempah kain samping khas.
“Yusry tidak gemar memakai baju Melayu dengan samping kerana dia tidak suka membetulkan samping yang mudah longgar dan melindungi poket seluarnya.
Kami tidak pernah menyembunyikan hubungan kami dan saya sudah membawa Lisa berhari raya dan bertemu saudara-mara saya di Gopeng pada Hari Raya kedua lalu.
“Jadi, sebab itu saya memberitahu idea kepada pereka fesyen untuk menjahit samping yang ada zip dan poket khas untuknya. Semuanya ada tiga pasang dan berlainan warna dan corak,” kata Lisa di samping Yusry sewaktu majlis rumah terbuka KRU Studios di rumah Norman Abdul Halim di Cyberjaya baru-baru ini.
“Begitu juga dengan saya yang ada mengikut Lisa berhari raya di rumah sepupunya di Ampang, Selangor pada malam Hari Raya pertama,” ujar Yusry.
“Saya memang serius dengan Lisa dan tidak berdolak-dalik apabila ada yang bertanya tentang hubungan kami. Cuma tentang tarikh perkahwinan yang digembar-gemburkan akan berlangsung pada tahun 2012 adalah tidak benar.

pesanan untuk dorg smoga dorg berbhgia selmany dan hbungan akan kekal slemanya...aamiinn..to cik awal..ngeee~~ jangan mara haaaa

Hot guysss

bla bla bla bla..hihihihhi assalamualaikum smua rkyt m'sia..first thing is SELAMAT HARI MALAYSIA..
i bersyukur sgt dapat dudok kt ngra yg aman gemilang dan terbilang ni...wlupon rkyt nya yg berbilang kaum still aman dan harmoni..kredit to rkyt2 m'sia...sayang anda2 smua...

okk back to de old story..smalam bt pasal fashion untuk girls je kan..so kali ni nk bt fashion untuk guys pulak..lagipon cik awal i de nk tolong korg nnt...terima kasih cik awal..hihihihihihi..klu sape nk thu pasal mcm ane nk berfashion ley la jmpe dia kt SINI...korg bley je tny pape sal fashion kt dia..pasal rmbut ke..pasal mcm ane nk look trendy ke..boley je..dia pon ske jgk bab2 fashion ni...




waaaaa yg ni i ske tgk klu de laki pkai..sgt2
stylish..tmbh2 klu pkai kot...smart koottt
ni ala2 korean skit..skang kan musim kpop smpip de je ank2 m'sia yg bt grup mnyerupai kpop
i pon xknl sgt dorg tuh...hihihihihi...btw korean pny style mmg i adore jgk..sbb dorg brni nk bt something new n smua org ley ikt diorg pny trend..nice work korea =)..style m'sia pon bole thn jugak...


ni USA pny style...sempoi+cun=hot..



new hairstyle for this year...agk comel klu de laki yg bt rmbut ni jd kemas..klu dorg bt gaya ni kdg2 de je nmpak xkemas..pena tgk guys yg bt rmbt mcm ttp mata tp macam serabut je nk tgk jalan pon kne selak rmbt dlu...hihihi but trendy..haaa yg nmpak smart ckit klu bt rmbut trpacak gitu ("masih terpacak bang")..hahahhahaha...juz joking...


okkkk da bis da...nk ingtkan lg skli klu nk thu lbh lnjut pasal fashion ley pg dkt link cik awal kt atas td ye...bye ollsss n salam 1Malaysia...happy reading =)

Fashionista

ecececec fashionista la sgt..hihihi xde la sbnrnya i ni sgt2 seorg yg suke bergaya smpaikan sbulan tu mmg byk duit hbs dblnjakan untuk beli brg2 bru je mc maxi dress palazzo pants..hihhi untuk ssuaikan dengan keadaan semasa..ape tu org putih cakap "up-to-date"..org klntn pon ckp"bau budu wehhh"..i am kelantanese..klu nk suh i bt blog dlm bhsa kelantan pon boley tp jenuh la kawe(saya) nk translate plak u olls..dlm google translator xde rsenya..hihihi...

so back to the post(i sllu mcm ni,terlebih sudaaa dr tjuk sbnr)..hihihi tp xpela lari sikit je pon adoiiiii...okkk now pasal fashion..mcm skang ni kan sume org nk nmpak cntik terutamanya gurls..for boys i mtk maaf xsempat nk survey lagi style cmne..tp i de kawan nme dia choco..dia cousin encik chubby i..klu nk berunding gn dia psal so pg la kt sini.haaaaa dia ley tolong para2 putera smuanya...so biasanya untuk wanita yg bertudung lebih prefer pd sluar or bju yg besar2 an..tp skang  ni even perempuan bertudung pon ley bergaya sama cam perempuan tak bertudung...



haa contohnya cam gini..tapi pkai tdung la ye wahai puteri2 sekelian..=)..cantik tak??cntik dan trendy kan pas uh pkai shawl trendy jgk mcm hanatajima tu..haa ssuai sgt...yg sbela tu maxi drress dgn jacket..yg satu lagi tu palazzo pant dgn blouse la...kombinasi pkaiain yg sgt stylo..



for those yang nk stylo lagi bley la gnekan kombinasi pkaian yg kat bawa ni...so adorable...cantik sgt..cbe la pkai..skang pon i still berjinak2 dgn dress kt atas td tu..palazzo tgh mencari dan mensurvey hrga lagi...nk try pkai yg mcm gni...heeee


azab yang pedih pada ghaibnya


Artikel dari Hj.Mazlan Hj.Nasron. Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik.

Walaubagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an. Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya baru 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggal dengan nenek saya di Perak.

Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga.

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji. Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah.

Tiba di Madinah, semua orang turun daripada bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit. Tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecah bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.

Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan.

"Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain.

Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas. Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya, kita bawa dia ke hospital," kata saya.

Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing. Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma.

Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut. Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu.

Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital Madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil. Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji.

Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma. Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis?? Saya bertanya kepada wanita tersebut;

"Kenapa kakak menangis?"

"Mazlan.. kakak taubat dah Lan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga.

Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya ;

"Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat kakak dan suami kakak tak buat. Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak tendang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa koma?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wanita itu menceritakan ;

"Mazlan...Allah itu Maha Besar, Maha Agung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung.Sebagai balasan, rambut kakak ditarik dengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini, putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik", tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih. Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya ;

"Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasa seperti menggelegak. Azab itu cukup pedih, pedih yang amat sangat, tak boleh nak diceritakan."

Sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu. Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar.

"Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judi dan segala macam dosa besar. Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. Tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar."

"Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak. Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus. Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya.

Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi kakak dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat daripada nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga. Semua terpaksa kakak lalui, azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."
Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun. Terasa sungguh kebesaran Allah.

"Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakak akan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah Allah, akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji, akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan."

Saya termenung mendengar cerita wanita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhirat kelak. Alhamdulillah, wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah.

"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat, kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Kakak, yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa? Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar."

Menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqada'kan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu. Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Mazlan. Kakak takut, kakak dah merasai pedihnya azab Tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak. Kakak betul-betul bertaubat."

Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya ;

"Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni? Allah..."

"Kakak berazam, balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudah bawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut. Walaubagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma?

Tidak.

Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis.

Adakah ia bercanggah?

Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala, syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudah diazab barulah kita mahu percaya bahawa...

"Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal..."

Itu dah terlambat.





 di copy from Dunia Seorang Remaja

Wednesday, 14 September 2011

OMG gadget seeyyyyhhhh

bhahahaah sje bg gempak...sbnrnya an i ni mcm jnis  yg agak sukakan gadget(tp bkn agak la mmg ske pon..sori agak pening)..hehe..
jangan mara ye sume ye...sume la sgt kan...awak2 yg membaca blog sy lah
hihihi byk merapu plak
okk back to story
skang kan mcm da byk gler gadget2 yg cun dan hot2 contoh cam kamera DSLR,ipad besau uh,blackberry n sooo oonnn..yg i sbut tu sbb gadget yg i ske..envy gler klu de tgk org yg pkai gadget cm tu pas uh make-up an diorg pny gadget..walawehhhhh bile i dapat beli???setahun lagi,bertahun2 lagi??ohh tidak klu da berthu2 masa berlalu da de gadget baru da

waaaa cantik blackberry ni..haa nmpak cantik kannn..sape sggup beli untuk saya(sponsoor la knon)..sape sggup sila angkt tangan ye(mmg xde sape la yg nk angkt kn)sape sggup nk bg free2 je...okkk btw yg gmbr sbelah kiri ni blackberry storm baru munya hrganya dkt mudah.my(sbb sini brg2 mura2) area RM500-RM700..dipersilakan untuk membeli..hehe same jugak mcam gmbr sbela knan tu blackberry torch..haa yg ni agak keribu-ribuan..selepas disurvey dalam RM1000-RM1500...





okkk habis da part fon..now untuk gadget dslr..sakng kan klu dlihat2 mmg rmai sgt org pkai dslr ni sbb kualiti dai sgt cantik..sbb i pon pena gune(aunt punya)..trang dan jelas..so klu nk amek gmbr jauh2 pon ley jd jlas bile kte da thu macam mne...i tgk pon harga dia cam xde la mahal sgt mcm fon tu kan dia around Rm600-Rm1000..haaa klu korg rse nak,korg bole la survey hrga dlu kt mne2 sbb lain tmpt lain hrga..



yang ni pon same je hotnya...masing2 berebut nk guna ipad..klu pg mne2 pon nmpak je org gunakan ipad ni nak dgr lagu time bosan or tgh tggu LRT ke an...so smentara sampi ke destinasi dorg gunakan la ipad tu nk dgr lagu ke,tgk vid ke,or online...i pon de jugak rse nk beli ipad ni tmbh2 ipad apple ni..haa mmg menjadi kegilaan i la kan produk apple ni..tp apakan daya tus mua khendak xley diikut sgt(like my hubby said to me)..hihi..okkk harganya dalam RM1000 dan ke atas


laptop....laptop...laptoppp...dapt tgk je la laptop apple ni tmbh2 yg gold tu..hihihi..produk apple ni sgt2 berkualiti dan jaminan nya sgt ok...(cehh mcn thu)...i dpt thu ni pon dr kwn n survey dr internet..haaa klu da minat an smuanya nk thu...hrganya above RM2000...klu nk yg below tu cri yg secondhand suda..tp rmai je yg nk bergaya knonnya dai pkai laptop apple..diorg letak sticker lmbang produk apple kt lappy dorg..hahaha cam lawak je..mcm la org xknl lappy apple camne...xpela,skurg2nya nmpak apple pon xpe daa...


okkkk enough pasal gadget...for ur information i survey harga ni dekat SINI...sbb kt situ harga dia murah sgt dan mudah didapati...uoll boley la tgk dkt ctu jgk ye...have fun with ur own gadget..anyway bersyukur once u da dapat...thanksss..



HANATAJIMA SIMPSONS

waaaa tibe2 je nk ckap psal hanatajima ni kan...hehehe sbnrnya dia idol aku..mmg aku akan sllu tgk dia pny style dr semasa ke semasa...

xpon tgk style yuna
ke an sbb dia pon ley dikatakan fashuion designer especially for yuna..

okk sdikit sbnyk yg aku thu sal hana ni..dia kacukan jepun inggeris...jepun tu ayah dia dan 
inggeris tu mak dia..Alhmadulillah wlupon hana da msuk Islam perents dia xbuang dia jauh2...May ALLAH bless them always..aamiin..okkk hana ni baru berumur 23 thun dan mmelok agam islam sejak berumur 17 thun..
dia pkai tdung tu since dia mengucap dua kalimah syahadah...subhanallah...begitu besar kuasa DIA kerana dia mmberikan hidayah dan petunjuk kepada umat baru yang ingin memeluk agamaNYA yang suci..alhamdulillah.katanya "dia nak membezakan kehidupannya yang dulu dengan kehidupannya yang sekarang(setelah memeluk agama islam)..Alhamdulillah hikmah daripada tu dia rezekinya mencurah2..dia amat dikenali sekarang even di m'sia dan di brazil jugak...hana juga dikenali sebagai designer membuat kejutan melalui produk MAYSAA....

melalui MAYSAA hana mencuba memperkenalkan gaya berbusana yang trendi namun tetap sesuai dengan syariat islam tanpa perlu mendedahkan aurat sebagai wanita muslim....hana menggayakan tudung nya dengan sangat cantik kerana dia melihat yang gaya bertudung wanita muslimah sgt tak bervariasi...so dia sgt kecewa dan ingin lakukan perubahan untuk golongon wanita muslim...

okkkk xnak cakap byk2 sal hana takut de salah info or sonething..anyway i wanna be like her one day..aamiin...
ni dia pny link tok dia pny blog..have funnnn =)
                                                      Hanatajima simpsons....
baibai olllsss........

Saturday, 10 September 2011

hahaha :)

hehehehehe sbnrnya tajuk tu sje je nk bg gempak..da lme ta update blog sbnrnya....smpi la de org tu ckp yg blog fav de da lme xde cte..da nk bt cmne line wifi pon mcm jlez dgn i so xdpt la nk on9...semalam sgt2 penat..cehhh penat la sgt..agak penat la jgk...hihi sbb mlm sblmnya tdo pkul 3 sbb struggle nk test ecs(subjek pling tough tok sem ni)...but i want to work hard and get an excellent pointer...aamiin...pape pon skang tgh bz cri rumah sbb sem dpn mcm xpat dok kolej da..pe nk bt...da org xbg kte dok dlm..sem dpn mkn maggi je..ruma kt sni da la susa nk cri..klu de pon bungalow...xthn RM200 sbulan..owner pon agak2 la kan...stdnt kotttt...but watever...cri ruma lain lg...nver mind...usha2 dlu ruma yg bez2...okkkk smbung cte yg smlm huhhh first 8.30-10.30a.m test ecs,lpas tu 11-12.00tghri test tok kokurikulum...agak mnembak jgk jwb yg koko uhh..ntah pape...hrp2 ok la wlupon goreng je uh sbb ni last sem da msuk koko..lpas ni xde da...yaaahhhhhoooooooo

ske sgt ye da bis koko(mmg la bez lpas ni xde la bz sgt dgn koko uh)...hihi..lpas pd test tu pg rumah one of my fren(hawa)..dia de bt open house..mmh mkn byk betol la wktu tu..da nk bt cmne nk mkn kt kmpus ni mmg xde la kan yg mcm tu...so mkn la spuas2nya..yg bez de papadom...antra mknnnya ialah nasi beriani,papadom,kuah dia,roti jala,spagetti...dan lain2 nya..spagetti xsmpat nk mkn sbb perot da peno wktu tu..mahu nya 2 kilo naik kot...hihi..xpe hubby i mmg suh i jd bam2(tembam)...so lpas tu,ptg ckit pg jln2 mcd..mkn lg..tp i beli mc chicken jela sbb nk mkn kntang dia je...nk beli kntg je mne bole...so beli mc chicken je...hihi...malam tu blik around 8pm kot..lpe da sbb muka agak penat...hihi..

then blik smpi dlm pkol 10mlm cm tu la...mmg tdo je all the way blik cni..cian hawa bwk kete..kteorg bez2 je tdo..hwa2..sori hawa...smpi je bsahkan bdan ckit pas uh hbskn mknan yg mak hawa bg(terima kasih macik)......knyg lg..ble la dpt krus ni...then bring dan msj dgn my lovely hubby...around 12a.m mcm tu i da start mngntuk mle la msj yg jd mksdnya lain...waaaaaaa mmmmaalllluuuu sgt ble pg2 sedar ape yg i mrpu mlm td...hahaha anyway xnk bgtau  nnt i lg maluu....waatt ever(tgn dibahu mata  ke atas)..hahahaha..yg penting i mmmmaaaallluuuu la...hihi....lain kali xnk da merapu mcm tu..muka asyik smebam kt bantal je..malu punya pasal...da2 malaz nk ckp sal ni lg..maluuu..

Wednesday, 7 September 2011

heeemmmm

im sorry rse mcm byk da bt dia rse sdey..mkin hr mkin bt dia sdey..xthu knp...tp aku cbe untuk mmbhgiakan dia...aku harap sgt dia bhgia,dan klu dia xbhgia,aku cme mmpu berdoa dan berdoa smga dia bhgia....his smile give me totally 110 percent of strength...klu xdpt tgk snyuman dia,alamak aaiiiii..xthu la ngpe an..so hrp2dia maafkan aku..heeee:D..mtk maaf hubby...

Friday, 2 September 2011

layeeeee meeehhhhh

so post kali n berkaitan dgn rye ye....rye kli ni bez sbb still dpt rye dgn kuarga..then dpt rye dgn hubby trsyg..huhuhu
so ksmplnnya ry ni d naik berkilo2 lemak..waaaaa byk uhhh...ingtkn nk krus tp xmgkin la kannnn rye dpt krus me jgk dgn cik hubby sy da jd bam2..
first ye dduk k rmh je...xde pg mne2 pon smpi  la td pg uma bapak sdare kt bachok(lm area klntn jgk)...ingtnya nk g pntai.tp x pon..sbr jela..ok so skang nk kongsi2 pic rye skit..sbgai kngn tok rye ....


hehe..yg ni sje je da smpi trus na bergmbr...




haaaaa ni pny gmbr a brtrbur da haaa..xthu da nk edit cmne lg...

menggila dgn akak dan macik..akak nmenya eey dan macik tu nmeny eira..

hahahaha yg ni tgh mngila...aku suh org tlg amek gmbr aku tp xde sorg lyn...sooo amek sndri...lntak lol xcun ponnn

dari kiri(cehhh2).hehe xde la sje je pon.mse sek xley jd editor mjlh sek so lpaskn gian skang... dr kiri tu  mak su,adik bongsu aku,pas uh mook alang,then saya...


yang ni plak adik laki sy...the one n only...mohd fakhry

menggila lg..yg ni aku la suh dorg bt muka cm tu...bongak tak saya??/hehehehe..xksah :p