welcome

jom2 bce ape yg trsirat dan tersurat lam blog ni
xda la bez sgt tp klu xnk bce juz ignore n lau nk bce......bgus la then ce bg komen..ce bg ye....

Saturday, 5 October 2013

deleting

mesti korang tertanya tanya kan mana aku punya post yang buat aku malu sangat tu..hahahaha so itu lah tajuk post ni..aku dah delete semua dah yang memalukan tu...huhu xsanggup nak baca.nak bagi org baca pon xsanggup so aku pon padam la..

so semalam lepas aku bersihkan sawang2 yang ada dalam blog aku ni aku pon berkeputusan nak pdam la aku punya post tu..tinggal yang mana patut dah la..yang widget2 menyerabutkan semua aku dah padam dah..xnak lagi makin serabut dengan semua benda dekat blog aku ni...senang kata xnak bagi org baca pon menyampah la...bia hangpa tenang ja baca aku punya blog ni..huhu...

okay..hari ni aku xberapa nak sihat sebab aku sakit tekak ni semua angkara aku minum air water cooler..haaa nak sangat kan minum air sejuk tanpa tahu bahana jadi macam ni..pernah jugak jadi macam ni sebab minum water cooler tapi ingatkan da boleh adapt la kan..sekali haaa jadi jugak..so lepas ni confirm la xminum lagi dah...suara pon da macam laki da..nasib baik xde sape call so xde la berlakunya drama "salah nombor" ke an..hahahaha..

btw nak ucapkan tahniah untuk kawan2 aku yang terlah berjaya masuk uniten..semoga hangpa berjaya kat sana..jangan lupa saya kat sini pulak..(aku bahasakan diri saya dengan kawan2)..hahahaha cc: hawa,wan.husna...
ha si wan ni pon blogger jugak tapi sekarang pon dia malas da nak update blog dia entah ngape la dia..mungkin sebab malas dan jugak nak concentrate belajar..kan kan kan..huhuhu xpe la yang penting korg berjaya la nanti...

ni la kawan2 aku tu..cantik kan hangpa ni semua..dari kiri :husna tengah:wan kanan :hawa
i love you korang..nanti de masa hujung2 minggu tu datang la jemput saya kat sini g jalan2...lama da xlepak dengan hangpa..hahahha..

Friday, 4 October 2013

malunyaaa

Assalamualaikum....

okay nak tahu kenapa tajuk jadi macam tu..sebab ni aku baru je bukak blog aku sendiri.dah lama xupdate blog sendiri...dulu nak je kan bukak blog semua bagai..da beberapa post jadi malas pulak.hahah pastu tibe2 terbaca post yang lepas2 punya..halamak aiii malu yang teramat sangat la..kenapa la aku jadi pathetic macam tu sekali kan..hahaha...

macam malu giler weh..dok post pasal menda tuh..memang la perasaan macam tu kan tapi hawat yang nampak sangat aku ni kesian..hangpa nampak x aku lagu tuh..hahaha aduhai...rasa macam nak tutup muka dengan mask baca post semua2 tu..walaupon dok sorg2 baca tuh kan tetap jugak malu..rupanya macam tu lah kalau kita dah makin besar ni...

hangpa jangan salah faham naa..itu zaman xtahu papa lagi tuh..sekarang alhamdulillah matang da sikit..matang ka??aku sendiri pon xtahu..apa yang penting sekarang dah redha untuk segala2nya sebab aku tahu kalau ALLAH da aturkan macam tu DIA mungkin ada yang lagi baik untuk aku..so redha ja la..org xnak ka apa ka an...yang penting sekarang capai goal aku dulu...

btw tadi aku jelajah blog fatin liyana aka FL so aku terjumpa la gadget yang bernama pop phones...so macam wah unik jugak benda alah ni...ramai jugak artis hollywood pakai..so aku macam tertarik tapi FL kata dia beli dekat hong kong...aku pon macam halahai hong kong...macam mana nak pergi sana tu bila dah duit macam Rm++ ja??memang xlepas la der..tapi bila baca sampai habis katanya ada jual dekat low yat..so inshaALLAH nanti pergi sana usha2 ada ke x..kalau ada yang menawan hatiku aku beli laa..hahahaha


ni antara artis2 hollywood yang pakai la..unik kan..


serius banyak corak..dan yang paling menarik hati aku yang leopard one lah..hahah
so kalau berminat boleh la usha2 kat man2 tempat kan..mana tahu terasa nak pakai macam tu pulak kan..hehehe cuba sesuatu yang baru..pelik la nanti org tengok..hehehe..

Friday, 14 September 2012

09.09.12

wlupon hri ni da 14hb terlewat 5 hri..ngeeee...okkk about the date is the date where my mom was born...and fyi shre's gone..and not in this world anymore...even that i always wanna wish her happy birthday..umi,angah mtak maaf sgt2 kalau slme ni angah ada byk buat salah pada umi..mmg skrg umi xdpt nk dgr ape yg angah ktekan tp ape yg angah mmpu buat juz berdoa untuk umi dan sllu mensedekahkan yassin utk umi...
hari tu on umi's bithday angah pergi umah kawan angah nama dia wan..and mse tu wan ade cte psal umi dkt mak ayh dia..then ayh dia ckp "xpela anggap la ni mak jgk"...mse tu aku nk tdo tp xlena..aku masih mndgri nya..then  trus mnitiskan air mata..mgkin trllu sebak sbb angah juz rndukn umi and angha rndukan utk dbleai oleh umi..mmg xnafikan stiap kali pndg kwn2 angah dgn mak2 mreka..angah jd sdey..angah rsee cmburu..tp mgkin ini tkdir angah yg angah hrus khlgn umim seawal ini..angah redha..ya ALLAH aku pohon padaMU..KAU berikanlah dia kbhgiaan yang xpenah dia dpt didunia nya...dan aku mohon KAU tmpatkanlah dia di syurga firdausMU dan mnjdi bidadari syurga yg trcntik..

Friday, 7 September 2012

last puasa

alhamdulillah..syukur segalanya sudah habis..ape yg wajib sudah digantikan..
puasa 6 pon da habis..syukur sgt2 ALLAH permudahkan segalanya..
dan tadi tgh hri pg la ceramah..sbnrnya nk kupon je kan..tp tu la ble da ceramah agama
jd menarik prhtian aku pulak...
tajuknya : kesilapan dalam solat
ya ALLAH sbnrnya bk sgt ksilapan yg aku buat mse aku solat sbnrnya,,jahilnya aku YA ALLAH..
KAU ampunilah dosa hmbaMU yg jahil tntg agamaMU..
dan ada jugak dgr azhar idrus pny vid..dia cakap xkisah nk amek phd ke,
degree ke,diploma ke..sbb kte blaja nk dptkan ilmu...jgn smata2 ilmu dunia tp jgk ilmu agama..
ustaz berkata lg "kalau mak awak meninggal,tapi xpndai nk uruskan jenazah,nk smyg jenazah..kata pndai,bijak smpi amek phd...nk buat smua tu pon xthu"..heerrmmm btol jgk kan..
okkk berbalik kpd kslhn dlm solat,bcaan mahraj lain pon bley dkira mksd lain dan solat tu xterima oleh ALLAH...dahi kena smpi sjdah...xbley lapikkan ape2 then mse rkuk tu kne rse sakit nya bru la dterima..:)..wa slme ni xde pon aku buat macam tu..isih3..so lpas da dgr tazkirah tu tros la lakukan ape yg sbnrnya spya solat kte diterima...:)
dan ustazah berkata lg...di akhirat nanti ALLAH akan tny tntg amalan kte sje...:)soalan pertama,adakah kamu solat???ALLAH xkan pndg paras rupa ssorg tu cntik ke xcntik,pkai tdung stail ke xstail,pkai kete lmborghini ke dia ni,ank presiden ke???itu smua xde...DIA cuma menanya kan tntg ibadah yg kita lakukan di dunia...
org yg meninggalkan solat itu tempatnya di neraka...
ALLAH HU AKBAR!!!!



nites peeps...kirana :)
assalamualaikum w.b.t...


Thursday, 6 September 2012

S.M.I.L.E

okay ape yang dikatakan pasal SMILE..buku ni aku baca yg dibuat oleh irma hasmie..sangat2 motivated..yang beli buku ni pon roomate aku...so tumpang la bce skli cm bez kan..ok lets go for it..
S-skill
M-motivasi
I-inspirasi
L-luar biasa
E-elegan..
so that it..dlam buku ni ada la bbrpa crita yg mmotivate kan..
slh satu cerita yg memotivate kan aku lah cte ni
   Pada sutatu hari...cececece..xyah nk suatu hari sgt la kan...
ctenya macam ni sorg bdak laki ni dia agak chubby la dr kecik smpai besar org pggil dia boyot..tapi dia xpernah brbuat ape2..mara ke aoe xde pon..smpi de stu thap kwn klas dia ckp dia xdpt brfkir sbb otak dia sberat prut dia(jahat kan)..tp dia snyap je sbb dia rse ape yg kwn dia ckp tu btol..smpi la stu hri cikgu dia dtg kt dia then bgthu yang "dalam diri kita ada diri ibu bapa kita"....mksdnya ape yg ada dlm diri ibu bapa kte pon kte bawa skli dlm diri kte...so lpas pd tu boyot jd ssorg yanng baru..dan kwn2 dia da xbuli dia lg..sbliknya sume org nk brkwn dgn dia..so motivated..:)..smpi stkat tu je aku bce..de byk lg kisah lain..beli la sndri ye..hehehe...

Saturday, 3 December 2011

new sem..

waaaa agak lame xupdate blog ni kan..ape boley buat...
hehehe...so kali ni nk update la g yg da lame dtggalkan ni..jangan la mjuk ye wahai blog..
so 2mggu da start sem bru..first week agak bosan jugak sbb lec pon xmsuk sgt..klu msuk pon juz knlkan dri dia dan bgthu psal syllabus pe yg de...sem ni blaja 9 subjek..tp yg msuk final exam cuma 5 pper shj
the rest is the lab...mggu ni pon da 5 report kne buat..tp xbuat lg..mlaz plak jd nya..kihkihkih..
aaarrrrgghhhhhh mlaznya nk buat report..mlaznya nk pk....
bley x xnk bt report???tp da blaja kan..so kne la buat jugak..
i have to work hard...so ALLAH MAHA PENYAYANG..pasti DIA tlg hambaNYA yg berusaha
aamiin...





#bytheway...inkmtkmaafdgnmyboosbbbrckpxsnnohdgnnya...sori:(

Saturday, 1 October 2011

Ucapkanlah Tahniah Diatas Kematian Isteriku

Seorang lelaki telah berumahtangga dengan seorang wanita solehah. Hasil dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang anak lelaki dan perempuan. Kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan sejahtera. Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, dia juga adalah isteri yang setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik pendidik kepada anak-anaknya.
Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun, sehinggalah si isteri meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna, disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli keluarga, saudara-mara dan kaum kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan takziah. Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.
Namun demikian, sebelum sempat sesiapa pun berkata-kata, si suami telah berkata, “Semoga tidak ada sesiapa pun dari kamu yang mengucapkan takziah kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kataku ini.” Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu. Si suami meneruskan kata-katanya, “Demi Allah, tiada Tuhan yang berhak disembah melainkanNya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku bersama isteriku itu.
Maha Suci Allah Ta’ala, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku, kerana ia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku dengan sebaik-baiknya dan juga ia telah mendidik anak-anakku dengan sempurna. Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa baik yang dilakukannya kepada diriku.
Apabila dia meninggal dunia aku teringat sebuah hadith Nabi Muhammad S.A.W: ‘Mana-mana wanita yang meninggal dunia sedang suaminya redha kepadanya pasti akan masuk ke dalam syurga’. Tatkala meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan tanganku di kepalanya dan aku berkata: Wahai Tuhanku, Aku sesungguhnya redha kepadanya, maka redhailah dia. Ku ulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku.
Ketahuilah kalian, sesungguhnya aku di saat ini amat berbahagia dan bergembira, tidak dapat ku gambarkan kepada kalian betapa hebatnya kebahagian dan kegembiraan yang ku rasakan ini. Maka barang siapa yang telah bercadang untuk mengucapkan takziah kepadaku atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteriku telah meninggal dunia dalam keadaan aku redha kepadanya. Semoga Allah Ta’ala menerima isteriku dengan keredhaanNya.”